Vilket datum är midsommar?

Vilket datum är midsommar?

  1. 20 juni
  2. 22 juni
  3. Olika
Rätt svar:


Midsommar är olika datum.

Fördjunping i: Vilket datum är midsommar

Datum för midsommar är rörligt och är från 19 till 25 juni någon gång. Tidigare alltid 23 juni men sedan 1953 rörligt. Midsommar är en av de mest älskade svenska traditionerna och firas varje år runt sommarsolståndet. Datumet för midsommar varierar från år till år, men det firas alltid på en fredag mellan den 19:e och 25:e juni.

Midsommar är en högtid som är starkt förknippad med naturen och den svenska sommaren. Firandet brukar inledas med att man reser en midsommarstång, som är en symbol för solens återkomst och naturens återuppvaknande. Stången är traditionellt klädd i löv och blommor och pryds av färgglada band.

Ett annat viktigt inslag i midsommarfirandet är att man äter mat och dricker snaps tillsammans med vänner och familj. Maten som serveras under midsommarfirandet är ofta enkel och rustik, med inslag av färskpotatis, sill, gräddfil och nyplockade jordgubbar. En annan traditionell midsommaraktivitet är att dansa runt midsommarstången till folkmusik och lekar.

Det finns många teorier om ursprunget till midsommarfirandet, men det är allmänt accepterat att traditionen har sitt ursprung i hednisk mytologi och firandet av sommarsolståndet. Firandet av midsommar har dock utvecklats till en folklig tradition som idag är en viktig del av svensk kultur.

För att sammanfatta så firas midsommar varje år på en fredag mellan den 19:e och 25:e juni. Traditionen har sitt ursprung i hednisk mytologi och firandet av sommarsolståndet. Firandet är starkt förknippat med naturen och svenska sommaren, och innehåller inslag som att resa en midsommarstång, äta mat och dricka snaps tillsammans med vänner och familj, och dansa runt midsommarstången.

22 Mar 2023