Vilket år dog Gustav II Adolf vid Lützen?

Vilket år dog Gustav II Adolf vid Lützen?

  1. 1731
  2. 1632
  3. 1533

Rätt svar:

Det var 1632 som Gustav II Adolf dog vid slaget vid Lützen.

Fördjupning i: Gustav II Adolfs död vid Lützen

Den 6 november 1632 dog Gustav II Adolf, en av Sveriges mest kända och framstående kungar, i slaget vid Lützen under trettioåriga kriget. Slaget ägde rum nära staden Lützen i nuvarande Tyskland.

Gustav II Adolf var känd för sina militära framgångar och var en av de mest inflytelserika ledarna under trettioåriga kriget. Han hade stött den protestantiska sidan i konflikten och hade uppnått betydande segrar innan hans död.

Slaget vid Lützen var en hård kamp mellan den svenska armén under Gustav II Adolf och den katolska ligan, som leddes av kejsaren Ferdinand II. Gustav II Adolf personligen deltog i striden, och det var under en attack på fältet som han träffades av en muskötkula och avled. Trots hans död fortsatte den svenska armén att kämpa och vann slaget.

Gustav II Adolfs död vid Lützen var en stor förlust för Sverige och den protestantiska sidan i trettioåriga kriget. Hans minne lever dock vidare som en betydande del av Sveriges historia och hans bidrag till landets framgångar.


Något som var fel i Vilket år dog Gustav II Adolf vid Lützen?

Om du hittade något fel här ovan blir vi glada om du vill tips oss om det så vi kan rätta till det. Den mänskliga faktorn gör att det ibland blir fel.


14 Jul 2023