Vem var Per Fogelström?

Vem var Per Fogelström?

  1. En svensk författare, journalist och samhällsdebattör.
  2. En komiker
  3. En rallyförare som var först i Sverige att vinna Rally-VM
Rätt svar:

En svensk författare, journalist och samhällsdebattör är vad Per Fogelström var.

Fördjupning av: Vem var Per Fogelström

Per Fogelström (1917-1998) var en inflytelserik svensk författare, mest känd för sitt arbete med att skildra Stockholms historia genom en serie på fem romaner, känd som "Stad-serien". Dessa böcker spänner över en tidslinje på mer än ett århundrade (1860 till 1968), och berättar historien om arbetarklassen i Stockholm genom ögonen på olika generationer i samma familj.

Fogelström föddes i Stockholm och var alltid djupt engagerad i staden och dess historia. Han inledde sin karriär som journalist men övergick senare till att skriva romaner. Hans arbete karakteriseras ofta av dess detaljerade historiska exakthet och starka karaktärsutveckling. Trots att hans arbete ofta betraktas som socialrealistiskt, visar det också ett djupt engagemang för den mänskliga upplevelsen, för individen i sin sociala miljö.

Fogelström var också engagerad i frågor om fred och rättvisa. Han var aktiv i den svenska freds- och vänsterrörelsen och arbetade länge med svenska PEN-klubben, en del av en internationell författar- och yttrandefrihetsorganisation.

Hans mest kända verk, "Stad-serien", består av "Mina drömmars stad" (1960), "Barn av sin stad" (1962), "Minns du den stad" (1964), "I en förvandlad stad" (1966) och "Stad i världen" (1968). Dessa böcker ger en fascinerande inblick i Stockholms utveckling under den tid då staden växte från en mindre huvudstad till en modern metropol, och ger en röst till de arbetare och vanliga människor som bidrog till denna förändring.

Per Fogelström dog 1998 men hans verk fortsätter att vara mycket uppskattade och hans noggranna skildring av Stockholms historia har haft en enorm påverkan på hur vi ser på staden och dess förflutna.

3 Oct 2023