I vilket land ligger den antika staden Petra?

I vilket land ligger den antika staden Petra?

  1. Jordanien
  2. Egypten
  3. Syrien

Rätt svar:

Petra ligger i Jordanien.

Fördjupning i : I vilket land ligger den antika staden Petra?

Petra, ofta kallad "den rosa staden" på grund av färgen på dess klippformationer, är en forntida stad som är inristad i bergen i södra Jordanien. Den anses ha varit bebodd redan från 300-talet f.Kr. som huvudstad i Nabatéernas rike. Petra är särskilt känd för sin arkitektur, som är huggen direkt ur den rosa sandstenen, och för sitt avancerade vattensystem.

Petra är ett av de mest kända arkeologiska fynden i Mellanöstern och en världsarvsplats enligt UNESCO. Det är en symbol för Jordanien, liksom en viktig turistattraktion. Staden blev internationellt berömd efter att ha varit med i filmen "Indiana Jones och det sista korståget". Dess mest igenkända struktur är Al-Khazneh, "Skattkammaren", som är en imponerande fasad uthuggen i klippväggen.

Besökare till Petra kan vandra genom Siq, en smal klippklyfta som leder till staden, och utforska dess historiska ruiner, inklusive teatrar, gravar och tempel. Denna ikoniska plats är inte bara en fascinerande historisk skatt utan ger också insikter i den antika världen och Nabatéernas civilisation.


29 Jan 2024